Ramalan Saya Terhadap Nasib Bangsa Yahudi Zionis di Masa Hadapan

yahudi zionis

Ada ramai dari kalangan para ulama dan orang agama berpendapat bahawa ayat Surah Al-Isra’ (17):4-7 adalah amaran Allah kepada bangsa Yahudi Zionis, bahawa kekejaman mereka akan dibalas dengan penghinaan pada suatu masa nanti.

وَقَضَيْنَآ اِلٰى بَنِيْٓ اِسْرَاۤءِيْلَ فِى الْكِتٰبِ لَتُفْسِدُنَّ فِى الْاَرْضِ مَرَّتَيْنِ وَلَتَعْلُنَّ عُلُوًّا كَبِيْرًا . فَاِذَا جَاۤءَ وَعْدُ اُوْلٰىهُمَا بَعَثْنَا عَلَيْكُمْ عِبَادًا لَّنَآ اُولِيْ بَأْسٍ شَدِيْدٍ فَجَاسُوْا خِلٰلَ الدِّيَارِۗ وَكَانَ وَعْدًا مَّفْعُوْلًا . ثُمَّ رَدَدْنَا لَكُمُ الْكَرَّةَ عَلَيْهِمْ وَاَمْدَدْنٰكُمْ بِاَمْوَالٍ وَّبَنِيْنَ وَجَعَلْنٰكُمْ اَكْثَرَ نَفِيْرًا . اِنْ اَحْسَنْتُمْ اَحْسَنْتُمْ لِاَنْفُسِكُمْ ۗوَاِنْ اَسَأْتُمْ فَلَهَاۗ فَاِذَا جَاۤءَ وَعْدُ الْاٰخِرَةِ لِيَسٗۤـُٔوْا وُجُوْهَكُمْ وَلِيَدْخُلُوا الْمَسْجِدَ كَمَا دَخَلُوْهُ اَوَّلَ مَرَّةٍ وَّلِيُتَبِّرُوْا مَا عَلَوْا تَتْبِيْرًا

Berikut mafhum ayatnya :

(4) “Dan Kami telah tetapkan terhadap Bani Israil dalam Kitab: ‘Sesungguhnya kamu akan membuat kerosakan di muka bumi ini sebanyak dua kali dan pasti kamu akan menyombongkan diri dengan kesombongan yang besar’.

(5) Maka apabila datang saat hukuman bagi (kejahatan) pertama dari dua (kejahatan) itu, Kami datangkan kepadamu hamba-hamba Kami yang mempunyai kekuatan yang besar, lalu mereka merajalela di kampung-kampung kamu (dan menghancurkannya). Itulah ketetapan yang pasti terlaksana.

(6) Kemudian Kami berikan kepadamu giliran untuk mengalahkan mereka kembali dan Kami membantumu dengan harta kekayaan dan anak-anak dan Kami jadikan kamu kelompok yang lebih besar.

(7) Jika kamu berbuat baik, maka sebenarnya kamu berbuat baik bagi dirimu sendiri dan jika kamu berbuat jahat, maka (kejahatan) itu bagi dirimu sendiri. Dan ketika datang saat hukuman bagi (kejahatan) yang kedua, (Kami datangkan orang-orang lain) untuk menyuramkan muka-muka kamu dan mereka masuk ke dalam masjid, sebagaimana musuh-musuhmu memasukinya pada kali pertama untuk membinasakan sehabis-habisnya apa saja yang mereka kuasai.”

Nota : Masjid bermaksud tempat bersujud. Ia jangan difahami sebagai masjid tempat ibadat yang khusus bagi umat Islam sahaja. Dalam konteks ayat ini, ia merujuk kpd Haykal Sulaiman atau The Temple of Solomon, iaitu tempat ibadat Bani Israel yang paling suci dan mulia.

Saya tidak setuju ayat ini dikaitkan dengan ancaman malapetaka terhadap kaum Yahudi Zionis yang bakal berlaku di masa hadapan. Ini kerana fakta sejarah menyatakan dengan jelas bahawa malapetaka besar telah menimpa Bani Israel hingga Haykal Sulaiman dihancurkan telah pun berlaku sebanyak dua kali pada waktu Raja Nebuchadnezzar dari Babylon menyerang tanah Baitul Maqdis (atau Jerusalem) dan Palestine sekitar tahun 600 sebelum masihi. Ramai Bani Israel dibunuh manakala yang hidup dibawa ke Babylon untuk dijadikan hamba abdi. Mereka akhirnya dibebaskan dan dibenarkan pulang ke Palestine oleh Raja Darius II dari Parsi yang menawan Babylon 60 tahun kemudian pada 540 sebelum masihi.

Kali kedua Bani Israel teruk dibantai sehingga Haykal Sulaiman dihancurkan sekali lagi setelah dibina semula ialah apabila Kaisar Rom menyerang mereka dan menawan Baitul Maqdis dan Palestine pada tahun 63 sebelum masihi.

Kata kunci bagi kedua-dua peristiwa ini ialah kehancuran Haykal Sulaiman yang al-Qur’an namakan sebagai masjid. Oleh itu, kisah dalam ayat 17:4-7 sudah pun berlaku. Ia bukannya satu ramalan bagi peristiwa yang bakal berlaku di masa akan datang.

Saya berpendapat bahawa ayat Qur’an yang lebih relevan untuk meramalkan nasib bangsa Zionis bangsat di masa hadapan ialah Surah Al-Isra (17) : 58 yang mafhumnya bermaksud :

“Dan tiadalah sesebuah negeri (yang zalim) melainkan Kami akan membinasakannya sebelum hari Kiamat, atau Kami menyeksa penduduknya dengan azab seksa yang dahsyat. Yang demikian itu tertulis di dalam Kitab (induk di sisi Kami).”

Sejarah Yahudi adalah satu sejarah panjang yang memakan masa beribu-ribu tahun lamanya. Ia bermula dari anak2 Nabi Ya’kob, khususnya 12 orang adik beradik yang telah menzalimi salah seorang dari adik mereka iaitu Nabi Yusuf.

Apabila semua anak2 Nabi Ya’kub dan kaum keluarga mereka berpindah dari Palestine ke Mesir atas jemputan Nabi Yusuf yang telah beri keampunan kpd mereka, mereka tinggal di Mesir selama kira-kira 400 tahun. Setelah kewafatan Nabi Yusuf dan generasi Bani Israel yang pertama ini, keturunan mereka telah dijadikan hamba abdi oleh Fira’aun yang amat membenci mereka sehinggalah diselamatkan oleh Nabi Musa. Mungkin bencinya Fir’aun kepada Bani Israel ialah sebagaimana bencinya Hitler terhadap mereka hingga bertindak menyiksa mereka 3,500 tahun kemudian pada Perang Dunia ke-2 antara tahun 1941 hingga 1945.

Sejak dari awal lagi bangsa ini memang bermasalah dan suka cari pasal dengan Allah. Mereka kurang ajar, biadab, mementingkan diri sendiri, dan banyak songeh. Mereka kerap memberontak terhadap Allah hingga tergamak membunuh beberapa Nabi yang diutus kepada mereka. Cuma hanya pada zaman Nabi Dawud dan anaknya Nabi Sulaiman sahaja kaum ini telah menikmati keamanan dan kemakmuran. Selain dari period ini, hidup mereka tunggang langgang dan sarat dengan sejarah penghinaan.

Pada waktu zaman perang salib dulu pun mereka teruk di zalimi oleh tentera Kristian yang sempat memerintah Baitul Maqdis dan Palestine selama lebih kurang 200 tahun dari 1099 ke 1244 berbanding dengan jangkamasa 1,000 tahun ketika tanah ini diperintah oleh Empayar Islam dari 637 hingga 1917. Jadi, dalam tempoh sekitar 1,300 tahun, 200 tahun daripadanya telah dikuasai oleh Kristian, menjadikan tanah ini dikuasai oleh empayar Islam selama 1,000 tahun.

Kemudian pada waktu Perang Dunia ke-2 antara tahun 1941 hingga 1945, mereka disiksa dengan kejam oleh Hitler. Hanya selepas itu saja, iaitu bermula dari tahun 1948 apabila tanah Palestine dikuasai oleh Britain, ia telah diberi kepada bangsa Yahudi Zionis secara percuma oleh Britain melalui cara haram, maka barulah bangsa ini mula membina kekuatan mereka. Jadi, sejarah “kegemilangan” bangsa puaka ini tidak sampai 100 tahun pun lagi dari 1948 hingga ke hari ini.

Menurut janji Allah pada ayat 17:58, kaum yang zalim akan diazab sebelum Hari Kiamat. Kalau dilihat dengan mata kasar, sukar bagi umat Islam memenuhi janji ini kerana kita teruk berpecah, tidak bersatu dan ramai pemimpin2 negara Islam dayus akibat menjadi barua Amerika dan Israel.

Maka tidak mustahil jika Allah hantar bangsa lain untuk hancurkan mereka seperti yang telah berlaku di zaman silam dahulu apabila yang membantai mereka ialah bangsa Babylon dan Rom. Saya tidak tolak kemungkinan jika bangsa dan negara yang bakal dipilih untuk melakukan pembantaian ini nanti ialah Russia dan China, iaitu hanya dua negara yang sepadan dengan Amerika dari segi teknologi dan ketenteraan, dan memang digeruni oleh Amerika.

Allahu ta’ala a’lam..

Manan Razali

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *